Home > Jouw zoekatie > SPAANS BOUWMETHODEN AAN DE COSTA BLANCA (1)
Spanish mobile
Tel: 626 829 330

SPAANS BOUWMETHODEN AAN DE COSTA BLANCA (1)

Funderingen, metselwerk, dakbedekking, timmerwerk en loodgieterswerk

Funderingen: Land aan de Costa Blanca is meestal rotsachtig en geeft een goede fundering voor een villa. Oude finca's hadden vaak hun muren direct op deze steen en aarde gebouwd en ze blijven dan ook honderden jaren overeind staan, zelfs wanneer ze niet helemaal luchtdicht zijn. Moderne gebouwen aan de Costa Blanca zijn gemaakt van een met staal versterkte betonnen fundament dat onder alle dragende muren van de villa loopt. Dit is zeer sterk, vooral in combinatie met de ringbalk dat in het bovenste buitenmuur loopt. Mocht een van deze beschadigd zijn dan zul je grote scheuren zien (waar je een potlood in kan zetten). Dat is dan een woning die je dus niet moet kopen. In bijzondere gevallen, zoals op steile percelen of losse ondergrond, zullen betonnen pilaren in de rots worden aangebracht om een stabiele basis voor de bouw te bieden.

Onroerend goed te koop aan de Costa Blanca

Appartementen te koop aan de Costa Blanca
Villas te koop aan de Costa Blanca

Metselwerk: Afgezien van de oude finca's zijn de meeste woningen aan de Costa Blanca opgebouwd uit sterke sintelblokken voor alle wanden van een villa of alleen de onderste verdieping met de bovenste verdieping gemaakt van dubbele keramische open bakstenen met een isolerende laag. Dit zal meestal polystyreen platen zijn, dat goed werkt om een villa in de zomer koel en in de winter warm te houden. Van de oudere jaren ’70 woningen kan het metselwerk rommelig zijn, maar de huizen zijn allemaal vrij stevig.

Dakbedekking: De beroemde mediterrane rode betegeling die wordt gelegd over geïsoleerde keramische steen en cement op betonnen dakbalken zijn typische daken voor de Costa Blanca. Oudere villa's kunnen zijn voorzien van houten balken die meestal met donkere pek zijn beschilderd. Deze zijn onderhoudsloos. Rode tegels houden zich goed in elk weer en ze kunnen lange tijd zonder enig vorm van onderhoud, hoewel je er soms wel een kan verliezen tijdens een storm dus is het het beste om het zo snel mogelijk te vervangen. Dakbedekkingskwaliteit kan variëren. De betere woningen hebben zwaardere, gegoten, tegels en sierlijke decoratieve bakstenendakranden. Een ongewoon probleem dat bij veel woningen kan optreden is dat, wanneer de overvloedige dennenbomen aan de Costa Blanca, hun naalden laten vallen. Nabijgelegen overhangende takken kunnen een dikke mat laten vallen op een dak en het is het beste om dat direct op te ruimen. Oudere daken hebben daardoor vaak een wat bruinere kleur vanwege de verwering.

Timmerwerk en ramen: Het lokale hout van de Costa Blanca isde  mediterrane pijnboom en dit wordt traditioneel gebruikt voor deuren, ramen en kasten. Woningen uit de jaren ‘70 hebben doorgaans donker gekleurde lambrisering inCastiliaanse stijl met decoratieve zwarte handgrepen en fittingen van ijzerwerk. Meer recente woningen hebben duidelijk een voorkeur voor vernissen met messing fittingen terwijl de afgelopen 15 jaar nieuwe houtsoorten zoals geïmporteerd dennen- en eikenhout. Witte afwerkingen zijn in die periode ook populair geworden. Ook is het de trend om weg te gaan van houten ramen en die te vervangen door hoogwaardig geplastificeerd aluminium en PVC met versterkte dubbele beglazing of veiligheidsglas. Een voordeel of nadeel, afhankelijk van hoe je er naar kijkt, is de verminderde behoefte aan, en het verdwijnen van het traditionele Spaanse smeedijzeren traliewerk voor de ramen. Keukens en badkamerkasten zijn deels overgestapt op moderne modulaire vezelplaatconstructie maar grenen komt nog steeds veel voor. Stenen werkbladen, die tegenwoordig worden gesneden uit graniet, zijn typisch Spaans. Deze kunnen wit marmer zijn in oudere gebouwen, maar dit is vaak vervangen omdat het kwetsbaar is en niet al te goed reageert op sinaasappel- en citroensap. Graniet is een kwaliteitskenmerk en in de duurdere woningen kun je aantrekkelijk dubbel-afgewerkte geïmporteerd doorschijnende blauwe Labrador of Braziliaans groen graniet vinden. In recentere woningen kun je een nieuw composiet genaamd Silestone vinden. Dit geeft een moderne uitstraling maar is minder praktisch.

Loodgieter: In de late jaren ‘70 werden de meeste woningen aan de Costa Blanca uitgerust met de vertrouwde koperen pijpen. Daarvoor was sanitair van ijzer de norm, en je zult er nog vele vinden die perfect werken. Maar eens zal een verbinding het begeven en zal het nodig zijn om alles te vervangen. Gelukkig is dit geen grote klus omdat de meeste woningen van deze tijd een kruipruimte onder de woning hebben die een goede toegang geeft, en natuurlijk, hoef je in Spanje geen hypotheek af te sluiten om een loodgieter te kunnen betalen. Wanneer deze beneden bezig is, is het ook een goed idee om hem te vragen de drainagebuizen te controleren om te zien of dit de originele keramische buizen zijn. Deze zal bijna altijd ooit eens vervangen zijn (boomwortels groeien er doorheen), maar als dat niet is dan is het raadzaam om het direct te doen en ze te vervangen door PVC buizen.