Home > Costa Blanca > VAAK GESTELDE VRAGEN DOOR KOPERS VAN ONROEREND GOED AAN DE COSTA BLANCA
Spanish mobile
Tel: 626 829 330

VAAK GESTELDE VRAGEN DOOR KOPERS VAN ONROEREND GOED AAN DE COSTA BLANCA

Welke scholen zijn er lokaal beschikbaar?

Ouders kunnen kiezen tussen lokale gemeentelijke scholen of particuliere scholen. Gemeentelijke scholen in Calpe zijn de Azorin en Paternina Colleges die kinderen in september en vanaf 4 jaar te accepteren. Een groot deel van de studenten aan de Costa Blanca komen uit het buitenland en aanvullend speciaal onderwijs is beschikbaar om ze bekend te maken met de Spaanse taal. Gemeentelijk onderwijs is, met uitzondering van de kosten voor de boeken, gratis. Schoolbussen pikken de kinderen elke ochtend door de hele gemeente op bij verschillende haltes voor een schooldag die van 9:00 tot 5:00 duurt en die 3 uur lunchpauze heeft.
Particuliere scholen aan de Costa Blanca zijn de Lady Elizabeth School, Sierra Bernia en Elians British School. Die kosten circa € 600 per maand en nemen kinderen vanaf 2 jaar en ouder. De lessen zijn meestal tweetalig en bereiden de kinderen voor om straks naar de universiteit te gaan. Ook zij hebben een busdienst die elke ochtend en middag stopt bij het belangrijkste busstation van Calpe.

Onroerend goed te koop aan de Costa Blanca

Appartementen te koop aan de Costa Blanca
Villas te koop an de Costa Blanca

Is het beter ingezeten of niet-ingezeten te zijn?

Wanneer je meer dan de helft van het jaar in Spanje woont, dan stelt de Spaanse wet dat je inwoner moet worden. Maar veel E.E.G.-onderdanen wonen in Spanje het hele jaar door en hebben een eigen woning zonder dat ze over een Residencia’ kaart beschikken. Voor de Costa Blanca komt dat, waarschijnlijk, vanwege de grote vertragingen en de lange rijen in Alicante om er een te krijgen.
Het is meer een vraag met betrekking tot de belasting. Wanneer je niet-ingezetenen bent dan betaal je inkomstenbelasting in je eigen land terwijl, wanneer je ingezetenen bent, je inkomstenbelasting in Spanje betaalt. Maar zowel ingezetenen als niet-ingezetenen moeten een NIE nummer hebben dat tegenwoordig verplicht is om een bankrekening te openen, een auto kopen etc. Met betrekking tot aankoop van onroerend goed; niet-ingezetenen betalen 3% van de opgegeven verkoopprijs aan de belastingdienst (Hacienda) als een soort ‘meerwaardebelasting’, terwijl inwoners hun meerwaarde aangeven in hun jaarlijkse belastingaangifte.

Wat zijn de verborgen kosten bij de aankoop?

Aan de Costa Blanca rekenen ze een extra 11% overdrachtsbelasting over de aankoopsom (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales ITP) of BTW (I.V.A) plus notaris en kadasterkosten. Voor een nieuwe woning wordt er een extra documentbelasting van 1,2% in rekening gebracht.
Wanneer je je een advocaat in de arm neemt, dan moet je hun kosten bij de totale kosten optellen. De vergoedingen voor de makelaar zijn inbegrepen in de aankoopprijs.

Welke mogelijkheden zijn er op te werken aan de Costa Blanca?

Veel buitenlanders werken in de Costa Blanca, hetzij voor Spaanse firma’s of voor zichzelf. Voor E.E.G. ingezetenen die een contract hebben en maandelijks een loonstrookje ontvangen is het allemaal vrij overzichtelijk. De werkgever betaalt de sociale lasten dat ziektekosten- en pensioenlasten afdekt, en zorgt er voor dat de werkgever wordt opgenomen in het Spaanse welzijnssysteem. Alle werknemers dienen een SOFI nummer en het bekende N.I.E. nummer te hebben wanneer ze een buitenlander zijn.

Zelfstandigen moeten toestemming van de belastingdienst hebben om hun werkzaamheden te mogen uitvoeren, ze moeten een boekhouding bijhouden en elk kwartaal en jaar belastingaangifte doen. Ze betalen zelf hun sociale lasten en ze hebben ook een N.I.E. nummer nodig.

De werkgelegenheid aan de Costa Blance richt zich op toerisme en de bouw, inclusief aanverwante diensten. Talenkennis is nuttig.

Wat moeten we betalen wanneer we onze woning verkopen?

Verkopers betalen Plus Valia (een relatief kleine gemeentelijke belasting op basis van de kadastrale waarde en het aantal jaren dat de woning je eigendom is geweest) en het kan zijn dat je meerwaardebelasting betaalt op de eventuele winst die is geboekt bij de verkoop. Wanneer je niet-ingezetenen bent dan zal 3% van het officiële geregistreerde verkoopprijs worden gevorderd door de belastingdienst om zo deze belasting af te dekken.

De verkopers betalen ook een vergoeding van 5% + IVA aan de makelaar.

Is het beter om een hypotheek in Spanje of in mijn eigen land af te sluiten?

Kopers kunnen een onroerend goed lening afsluiten in eigen land (en het geld naar Spanje overmaken) of een hypotheek afsluiten bij een Spaanse bank op de Spaanse vastgoedmarkt. Voor E.E.G. bewoners zal de bank het inkomen vaststellen waarna een hypotheek tot maximaal  de helft van de aankoopprijs, inclusief de rente, wordt verstrekt. Dit varieert echter van de ene bank naar de andere. Ze sturen een taxateur om de waarde van het pand te bepalen en het proces kan heel vrij snel zijn.

Het afsluiten van een lening in het buitenland voor een woning in Spanje is, meestal, geen goed idee omdat de kosten hoger kunnen zijn, het langer kan duren en de juridische kosten hoger kunnen zijn.

Moet ik een ziektekostenverzekering afsluiten of ben ik nu al gedekt in Spanje?

E.E.G. onderdanen moeten een E-121 formulier invullen voordat ze zich permanent kunnen vestigen in Spanje. Daarmee dragen ze hun nationale rechten over en verkrijgen ze  gelijkwaardige rechten met betrekking tot de Spaanse sociale zekerheid. Met dit formulier en een verblijfsvergunning, ofwel ‘Residencia’, kunnen ze op dezelfde manier het stelsel van sociale zekerheid gebruiken als de Spanjaarden en telt het aantal jaren van hun bestaande pensioenpremie mee voor een Spaans pensioen.
Ingezetenen die een particuliere pensioenregeling hebben, hebben geen recht op het Spaanse stelsel van sociale zekerheid. Hen wordt geadviseerd om zich in te schrijven bij één van de vele Spaanse particuliere ziektekostenverzekeringen, zoals Adeslas.

Kan over de prijs onderhandeld worden?

Wij raden je aan woningen te bekijken en er één te vinden die je aanspreekt voordat je deze vraag stelt. De verkoopprijzen variëren aanzienlijk en als er een woning wordt aangeboden tegen een uitzonderlijk goede prijs en dat grote belangstelling geniet, kan het raadzaam zijn om af te zien van onderhandelingen en direct te bieden. De meeste woningen aan de Costa Blanca worden uiteindelijk verkocht voor, of voor bijna de ware marktprijs.

Hoe hebben planningsregels invloed op mijn toekomstige woning?

De meeste woningen aan de Costa Blanca staan op gemeentelijke grond, dat is het land dat is opgenomen in de plannen van de gemeente en dat beschikt over een wegen-, elektriciteit- en watervoorzieningsinfrastructuur. De planning die daarbij een rol speelt varieert van gemeente tot gemeente, maar voor Calpe bijvoorbeeld, moeten muren van villa’s op minimaal 5 meter afstand van de grens van een buurman staan, mag de bouwhoogte niet hoger zijn dan 7 meter en mag de villa maximaal 25% het perceel beslaan. Momenteel is de minimale perceelgrootte om te bouwen, 800m2.

De veel besproken LRAU is alleen van toepassing wanneer de grond is aangewezen als ontwikkelbaar d.w.z. het stadhuis nodigt projectontwikkelaars uit om hun plannen te presenteren. Wanneer deze worden goedgekeurd, zal een nieuw modern stedelijk gebied worden aangelegd dat is voorzien van straatverlichting, trottoirs, ondergrondse kabels etc. en het land van de huidige eigenaren wordt daarbij opgenomen in het plan. De eigenaars wordt  gevraagd om hun deel van de ontwikkelingskosten te betalen. Dit kan een echte last zijn, maar natuurlijk wordt hun land ook veel meer waard dan dat het voorheen was.

Land aan de Costa Blanca wordt omschreven als rustiek (rustico) heeft een agrarische bestemming en er zijn geen plannen om dat te ontwikkelen, hoewel het bouwen van een huis is toegestaan op percelen van meer dan 10.000m2. Bestaande loodsen of hutten op kleinere percelen mogen worden gerenoveerd, maar niet worden vergroot.

Mag ik in een zwembad aanleggen?

Het antwoord is bijna altijd ja, en het mag tot aan de muur met de buren worden aangelegd. Je heb een architectenproject en een bouwvergunning nodig, maar de bouwer kan dit meestal voor je regelen.
In agrarische gebieden zijn zwembaden niet toegestaan maar er zijn wel een verrassend groot aantal blauwe geverfde "watertanks" met zwembad ladders.

Moet ik eigenaarskosten betalen?

Zodra ze klaar zijn worden de meeste projecten aan de Costa Blanca overgenomen door hun respectievelijke gemeentes. Die betalen vervolgens voor het onderhoud van wegen, etc. met de geïnde belastinggelden dus hoef je verders niets bij te dragen.
Wanneer je een appartement of bungalow koopt maak je deel uit van een gemeenschap van eigenaars en ben je verantwoordelijk voor een deel van het gewone onderhoud, zoals tuinieren, schoonmaken van het zwembad, elektriciteit en onderhoud van de lift. De vergoeding daarvoor wordt jaarlijks tijdens de Algemene Ledenvergadering vastgesteld in overleg met de eigenaren.

Wat zijn de jaarlijkse exploitatiekosten van een woning aan de Costa Blanca?

Elektriciteit en water worden gemeten en zijn goedkoper dan in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer je gas gebruikt dan koop je dat in een kleine- of grote fles die 4 a 5 keer per jaar worden geleverd voor je cv-installatie. De jaarlijkse exploitatiekosten voor een gemiddelde villa kunnen zijn; Elektriciteit € 720, Water € 150, Belastingen € 800, Afvalverwijdering € 176 = Totaal € 1,846 pa

Hoe lang kan de verkoop duren?

Meestal duurt dat tussen de 4 en 8 weken, hoewel dit sneller kan zijn wanneer beide partijen het eens zijn en de koper geen hypotheek hoeft af te sluiten. 

Hebben we een advocaat nodig?

Het is raadzaam om een huis te kopen via een makelaar met een A.P.I. vergunning of met hulp van een advocaat, omdat de Costa Blanca nu een gedereguleerde vastgoedmarkt is. Tot voor kort kon je alleen kopen via een API makelaar en de meeste kopers blijven dat doen. Niet-Britse Europese en Spaanse kopers zouden versteld staan van de idee van het gebruik om een advocaat te gebruiken voor een vastgoedtransactie maar dit is een Britse traditie die de moeite waard is te behouden. Een A.P.I. gemachtigde of de advocaat kunnen alle controles doen die nodig zijn, inclusief het vertalen en verander van de gegevens voor het nutsbedrijf.

Heb je een catalogus die je ons kunt sturen?

We zijn een aantal jaren geleden gestopt met het versturen van catalogussen omdat we vonden dat we meer en betere informatie, met meer foto's, van de woningen kunnen bieden via onze website, www.costa-blanca-onroerend-goed.com. De website wordt iedere dag bijgewerkt en het is serieus de moeite waard om te klikken op ‘Villas’ of ‘Apartmenten’ wanneer je op zoek bent naar een woning aan de Costa Blanca.

Kan ik breedband internet in mijn nieuwe woning krijgen?

Het systeem aan de Costa Blanca is ADSL in verschillende snelheden. Meestal een breedband kan ADSL worden geïnstalleerd binnen 1 -2 weken en een gewone lijn in 1 week. Om 100% zeker te dat ADSL beschikbaar is voor jouw woning kunnen we Telefonica voor je bellen en het controleren (volledig Calpe is bedekt). De standaardlijn kost € 26 pm en ADSL kost € 39 pm.