Home > Jouw zoekatie > SPAANS BOUWMETHODEN AAN DE COSTA BLANCA (2)
Spanish mobile
Tel: 626 829 330

SPAANS BOUWMETHODEN AAN DE COSTA BLANCA (2)

Septic tank, elektriciteit, centrale verwarming en een zwembad

Septic Tanks: Rioleringen buiten het dorp of de stad zijn iets nieuws aan de Costa Blanca en ondanks het plan om alle woningen aan te sluiten op de riolering gebruikt ongeveer 90% van villa’s aan de Costa Blanca nog steeds septic tanks. Het goede nieuws is dat deze verrassend goed werken en bij normaal gebruik kan worden verwacht dat ze 10 jaar of meer mee gaan zonder ze te hoeven onderhouden. Wanneer ze moeten leeggemaakt bel je gewoon een speciale vrachtwagen. Wanneer je een huis koopt moet je niet vergeten de simpele vraag te stellen; ‘ waar is de septic tank?’ Dat bespaart je later een hoop problemen omdat ze vaak worden vergeten en bedekt worden met aarde, waardoor het schoonmaakbedrijf in de tuin moet gaan prikken met een ijzeren staaf of ultrasone apparatuur moet inzetten om ‘m terug te vinden. De eigenaar kan het misschien vergeten zijn maar een een bijzonder ruig stuk vegetatie of sinaasappelboom kunnen een aanwijzing zijn. Het is ook handig om te weten waar het is, zodat je er niet per ongeluk overheen rijdt. De tank zit, doorgaans, net onder het oppervlak en het betonnen dak is niet ontworpen om het gewicht van een auto te dragen. Een andere tip is om het water van de wasmachine elders af te voeren omdat de vezels in het water de doorlaatbare wanden van de afvoertank kunnen blokkeren.

Elektriciteit: Oudere woning zijn meestal opnieuw bedraad, maar als dat niet is, dan is het goedkoop en eenvoudig om nieuwe stopcontacten te monteren. Nieuwe stekkers en stopcontacten voldoen aan de  E.E.G. standaard en zijn veel beter dan de originele stekkers en stopcontacten. Ze zorgen voor een goede en veilige aansluitingen voor boilers, vaatwassers etc. De meterkast van de villa’s is op de straat en heeft een venster (het elektriciteitsbedrijf, Iberdrola, heeft de sleutel), of op een muur naast de keukendeur (niet afgesloten). Maar waar het ook is, het elektriciteitsbedrijf komt de meter eens per maand lezen en een verbruik van 5.5 Kw is normaal voor huishoudelijk gebruik met een zwembad. De zekeringkast bevindt zich in het huis en heeft een aardlekschakelaar om overbelasting te voorkomen. Iberdrola vraagt sinds 2012 aan huiseigenaren om hun meters in een kast aan de straat te installeren.

Centrale verwarming: Verwarming voor in de winter is iets dat, tot voor kort, niet aan de orde was aan de Costa Blanca. In een typisch Spaanse huis zat de familie, tot voor kort, rond een tafel bedekt met een zware tafelkleed dat tot de vloer reikte. Dit hield de warmte rond hun benen. Onder het tafelkleed was vaak een klein paraffine kachel verborgen. IN de open haard zouden twee of drie branden waarvan de warmte door de schoorsteen weg zou gaan.

Tegenwoordig zijn de alternatieven een gasboiler met radiatoren, dieselolie ketel met radiatoren, elektrische vloerverwarming of warm / koud airconditioning. Een gas-systeem zal grote cilinders (8 of 10) gebruiken die geplaatst zijn in speciale ‘casita’ aan de straat. Een vrachtwagen levert daarin volle cylinders af en neemt de lege mee, mocht dat nodig zijn. Centrale verwarming op gas is, op dit moment, waarschijnlijk het goedkoopste en je zult het systeem nauwelijks volledig gebruiken. Diesel werkt op dezelfde manier, behalve dat je een grote dieseltank van(Repsol of Campsa in je tuin zult hebben staan en dat je een onderhoudscontract en voor het verbruik moet betalen. Dit is de meest dure optie en is niet erg gebruikelijk. Elektrische vloerverwarming is goedkoop te installeren, duur in gebruik en niet erg populair. Warm / koud airco werkt goed en geeft goede warmte tegen de kosten, maar het meest gewenste systeem van centrale verwarming is, waarschijnlijk, toch gas.

Wanneer een huis geen permanente woning is dan kunnen vrijstaande radiatoren voldoende zijn. Electrische zijn beter dan een gasfles op wielen omdat die een onaangename vochtige en benauwde sfeer produceren. En vergeet de haarden met glazen cassettes niet. Ze zijn zuinig in het gebruik van hout en automatische fans sturen het grootste deel van de warmte voor de opwarming van de hele huis. Ze vergen meer aandacht maar worden zeker aanbevolen.

Zwembad: Een villa met een zwembad is een zeer mooie combinatie op een Costa Blanca zomerdag of avond. De meeste zwembaden zijn 8x4 meter met een paar grote van 10x5 meter of meer. De meeste hebben een terras en met een BBQ en douche in de buurt. Zelf je zwembad onderhouden is eenvoudig wanneer je de chemicaliën hebt en de afstelling van de kleppen voor spoeling, backwash etc. begrijpt. Wanneer dat niet zo is dan kun je een zwembad schoonmaker inhuren voor een jaar. Deze zal wekelijks komen en brengt alle benodigde apparatuur en chemicaliën mee. Zwembaden zijn meestal probleemloos wanneer ze goed zijn gebouwd. Maar omliggende terrassen die niet beschikken over dezelfde sterke fundering kunnen scheuren veroorzaken. Wanneer een zwembad niet regelmatig wordt verzorgd tijdens de zomer dan zal het groen worden (niet een groot probleem) maar wanneer het bruin wordt dan is het noodzakelijk om al het water te vervangen wat betekent dat twee of drie vrachtwagenladingen moet kopen om het bij te vullen na het reinigen. Wanneer een villa niet over een zwembad beschikt dan is er meestal wel ruimte om er een te bouwen. Het is goedkoper wanneer het land vlak is zonder al te veel rotsen. Sinds kort bouwt men ook een zoutwater-systeem in dat vers schoon water geeft.

Onroerend goed te koop aan de Costa Blanca

Appartementen te koop aan de Costa Blanca
Villas te koop aan de Costa Blanca