Home > Onroerendgoed kopen > DE KOOPOVEREENKOMST EN EIGENDOMSAKTE AAN DE COSTA BLANCA
Spanish mobile
Tel: 626 829 330

DE KOOPOVEREENKOMST EN EIGENDOMSAKTE AAN DE COSTA BLANCA

De Costa Blanca is een aantrekkelijke plek om te wonen en vroeg of laat vind je van een woning dat precies is wat je zoekt.

De Reserve

Woningen in Spanje worden meestal niet verkocht via slechts één makelaar dus is het een goed idee om de villa of het appartement te reserveren met een kleine aanbetaling van ongeveer € 3.000. Aangezien wettelijke controles nog moeten worden uitgevoerd, en je nog geen hypotheek zult hebben, kan worden aangeven dat de betaling volledig moet worden teruggegeven wanneer blijkt dat de woning juridisch niet in goede staat is of wanneer de aanvraag voor een hypotheek wordt afgewezen. De aanbetaling is doorgaans voor 15 dagen zodat de A.P.I. agent in de tussentijd alle benodigde documentatie door een advocaat kan laten verifiëren.

Onroerend goed te koop aan de Costa Blanca

Appartementen te koop aan de Costa Blanca
Villas te koop aan de Costa Blanca

Het koopcontract

Bestaande bouw: Wanneer alles is gecontroleerd en in orde is bevonden kan de koopovereenkomst worden ondertekend en het voorschot worden betaald aan de eigenaar of z’n wettelijke vertegenwoordiger. De aanbetaling bedraagt 10% van de aankoopprijs. Het is belangrijk dat de einddatum in het contract voldoende tijd geeft aan beide partijen om de hypotheekprocedure te voltooien, vluchten te  regelen, alternatieve accommodatie te vinden enz. Doorgaans is ook een afspraak met de notaris gepland 1-2 maanden na voltooiing. Het  beschrijft welke hypotheken er zijn op woningen op het terrein en verplicht de verkoper om ze voor de verkoop af te lossen om de woning zo vrij van schulden te verkopen. Wanneer de woning gemeubileerd wordt verkocht dan dient er een lijst met meubilair te worden bijgesloten. Wanneer beide partijen instemmen met de koopovereenkomst dan dienen ze een openbare koopakte (escritura) te voltooien, onder toezicht van een Spaanse notaris.

Opties op koopcontracten zijn heel gebruikelijk in Spaanse overdrachten en dienen hetzelfde doel als het koopcontract bij de vaststelling van een prijs voor de woning en een datum met de notaris. Het verschil is dat de koper een optie heeft om een woning te kopen in plaats van er een te hebben gekocht (wanneer hij dat zou doen met een koopovereenkomst), hoewel beide de intentie hebben om een openbare koopakte te ondertekenen.

Aannemingsovereenkomsten en nieuwe woningen: Het kopen van een koopwoning aan de Costa Blanca is eenvoudiger dan het aangaan van een bouwproject. Maar wanneer je die route wilt volgen dan onderteken je een bouwcontract wanneer de aankoop van de bouwgrond is voltooid. Het contract zal, wederom, een prijs en einddatum aangeven, maar het zal ook omschrijven wanneer er tijdens de bouw betalingen wordt gedaan (bijvoorbeeld 20% na de afwerking van het dak), hoeveel vierkante meters moeten worden gebouwd en een samenvatting van de kwaliteit van de materialen (memoria de calidades).

Wanneer de villa is afgewerkt zullen de bouwer en architect een reeks van documenten aan de notaris overleggen controleert alvorens de ondertekening van de akte van de verklaring van het huis (Declaracion de Obra Nueva) kan worden gedaan. Het opleveringscertificaat van de architect (Certificado Final de Obra), afgestempeld door een professioneel college, bevestigt dat het gebouw in overeenstemming met zijn projectplan is afgerond. In navolging van de eigendomsakte dient de bouwer, A.P.I. of een advocaat een bewoonbaarheidsverklaring (Cedula de Habitabilidad) bij de gemeente aan te vragen om een water- en elektriciteitsaansluiting te kunnen krijgen.

Het openbaar eigendomsbewijs (Escritura)

De koopakte wordt op het kantoor van de notaris, en in zijn aanwezigheid ondertekend. Je doet ook de volledige betaling waarna je de sleutels van je nieuwe huis in Spanje ontvangt! Het originele exemplaar van de akte gaat vanaf het kantoor van de notaris naar het kadaster om te zijner tijd te registreren dat je de nieuwe eigenaar van de woning bent. Dit is het laatste woord over wie de woning bezit en is een zeer strenge erkenning die elke eigenaar aan de Costa Blanca dient te hebben. Echtparen registreren een Spaanse villa in beider naam om zo een fiscaal voordeel te hebben omdat ze slechts de helft van het pand erven in plaats van het hele pand. De transactie bij de notaris vindt plaats in het Spaans met de A.P.I. gemachtigde of de advocaat aanwezig als vertaler.