Home > Jouw zoekatie > FARMHOUSES ON THE COSTA BLANCA, SPAIN
Spanish mobile
Tel: 626 829 330

FARMHOUSES ON THE COSTA BLANCA, SPAIN

Zelfs wanneer je avontuurlijk, onafhankelijk en een zelfvoorzienend persoon bent die van het platteland van de Costa Blanca houdt, kan het nog steeds goed zijn om het idee te heroverwegen. Een woning bij een dorpje dat water- en elektriciteitsaansluitingen heeft, bieden je een goed thuis, maar een probleem met één kan al veeleisend zijn. Kopers van deze woningen eindigen vaak met ‘verkopen’.

Onroerend goed te koop aan de Costa Blanca

Appartementen te koop aan de Costa Blanca
Villas te koop aan de Costa Blanca

Landelijke historie van de Costa Blanca

De kust van de Costa Blanca wordt al sinds de oudheid bewoond maar pas na de Moorse invasie van Spanje werd de Costa Blanca ontwikkeld door de Noord-Afrikaanse Arabische sprekende kolonisten. Ze werden bestuurd vanuit Granada en domineerden het gebied vanaf de 8e eeuw voor 600 jaar. Zij waren het die de meeste dorpen in het binnenland van de Costa Blanca (alles dat begint met ‘Beni’ zoals Benimarco, Benitachell, Calpe, Benichembla etc.) en burchten, zoals Guadalest, hebben gesticht . De vele kilometers mooie terrassen van droge stenen zijn hun werk, net als de vele bergpaden. Ze introduceerde olijven, amandelen en tarwe en verlieten hun dorpen om te gaan werken in deze miniatuur-velden die soms beschikte over ruwe stenen schuilplaatsen. Met de Christelijke herovering van de Moorse dorpen raakte ze verlaten. Later werden ze gedeeltelijk overgenomen door mensen uit Mallorca in een poging om ze te verhuren. Het gebied is nog steeds schaars bevolkt met name omdat jonge mensen er de voorkeur aan geven om te werken aan de kust.

Fincas en Dorpen

Spaanse dorpelingen wonen doorgaans in een herenhuis in de ‘pueblo’ en hebben misschien een landelijke finca (grond met een boerderij / huisje) die ze in het weekend gebruiken voor familie-uitjes en om gewassen in op te slaan. De finca is gebouwd met dit in het achterhoofd, wat verklaart waarom velen op een simpele wijze zijn gebouwd. Een typisch Costa Blanca finca heeft dikke met puin gevulde kalkcement stenen muren beschilderd met een kalkafstrijksel en met verschillende haken om potten en kleding te kunnen ophangen. De vloer kan van aarde of tegels zijn, met een dak dat kan variëren van ongesneden kleine boomstammen bedekt met bamboe matten en tegels tot de meer recente betonnen balken met open bakstenen en tegels. Het heeft kleine getraliede ramen die ontworpen zijn om de zon en hitte buiten te houden. Soms heeft het een overdekt terras. De familie en vrienden zullen hun Paella lunch hier, of onder een nabijgelegen dennenboom, bereiden en genieten tot in de late namiddag van een landelijke feest. Ex-dorpsbewoners die nu leven aan de kust keren vaak met hun familie voor een weekend terug naar hun fincas.

Kopen en wonen aan een Costa Blanca Finca

Planning: In tegenstelling tot een huis in het dorp is een finca geclassificeerd als ‘landelijk’ in de tekeningen op het stadhuis. Het wordt gezien als agrarische woning met een garage of gereedschapsopslag. Om het gebouw uit te breiden heb je een minimum hoeveelheid grond nodig. Die hoeveelheid kan variëren van gemeente tot gemeente, maar dat zal rond de 10.000 m2 tot 15.000m2 zijn. Wanneer je minder dan dit hebt, dan moet de constructie blijven zoals het is, hoewel het wel kan worden vernieuwd. Het kan niet worden verlengd of een vergunning krijgen voor een residentiële functie zoals een zwembad.

Water en Elektriciteit: Regenwater wordt opgevangen en geleidt naar een in cement bekleedde ondergrondse tank, ofwel een ‘Pozo’. Via een kleine ingang in de top kun je een laddertje laten zakken wanneer het gerepareerd of gereinigd moet worden. De meeste fincas zullen er één hebben, maar mocht dat niet zo zijn dan brengt een vrachtwagen water dat wordt opgeslagen in een plastic tank. Water dat ondergronds is opgeslagen wordt meestal met emmer of een handpomp omhoog gehaald. Drinkwater wordt in 5-liter flessen gekocht in het dorp. Wanneer het dorp in de buurt is, kan de finca aangesloten zijn op leidingwater.
Een dieselgenerator zal normaliter elektriciteit leveren hoewel het mogelijk is om te onderhandelen met de elektriciteitsleverancier (Iberdrola) voor de installatie van een lijn en palen om de woning aan te sluiten op een hoogspanningslijn in de buurt. De hoge kosten van de palen en de installatie worden betaald door de eigenaar van de finca. In de praktijk kan dit de moeite waard zijn voor afstanden die kleiner zijn dan een halve kilometer. Zonne-energie kan batterijen opladen en verlichting bieden terwijl  gas- of petroleumlampen eveneens een alternatief bieden.

Woningoverzicht: De meest finca’s zijn oude gebouwen dus verwacht luchtvochtigheid in de winter en slechte afdichtingen. De muren zijn breed en zorgen voor een goede isolatie, maar een typisch landelijk finca die te koop staat hoeft niet altijd te voldoen aan de normale eisen van bewoonbaarheid. De afmeting van het bestaande pand is belangrijk omdat dit bepaalt hoe groot een gerenoveerd pand kan zijn.

Septic tanks moeten worden gecontroleerd (als er al enige vorm van sanitaire is) en het is een goed idee om de toegangsweg en de afstand tot het dichtstbijzijnde dorp te bekijken. Zandwegen worden snel moeilijk toegankelijk tijdens zware regen en een 4x4 is een goed idee wanneer je van plan bent om de toegang het hele jaar te gebruiken. Het is ook een goed idee in een noodsituatie wanneer je niet op een kilometer afstand woont van andere bewoonde woningen. Landelijk gelegen finca's zijn eenzame plaatsen die vaak alleen worden bewoond door onregelmatige weekend bezoekers.

Documentatie: De grondakte moet natuurlijk op naam van de persoon staan die de finca verkoopt en je advocaat zal controleren of op het pand geen schulden rusten. Agrarische grenzen zijn niet altijd duidelijk, dus het is raadzaam om een topograaf alles te laten opmeten en vast te laten leggen. Recht van overpad zal ook te zien zijn in het register en het kan zijn dat de eigenaar een recht van overpad heeft voor de toegang tot zijn finca over land van de buren of dat hij op zijn beurt een recht van overpad heeft afgegeven.

Landbouw: Een finca aan de Costa Blanca zal meestal terrassen met amandel- en olijfbomen hebben die gesnoeid moeten worden en waarvoor de bodem bewerkt moet worden om ze levensvatbaar te houden. Anders dan dat zijn het probleemloze bomen en de oogst kan worden verzameld en voor een klein bedrag aan de dorpscoöperatie worden verkocht. De hogergelegen dorpjes in de Costa Blanca, zoals Fleix en Benimaurell, zijn gespecialiseerd in kersenboomgaarden en op sommige rijkere geïrrigeerde land aan de kust groeien sinaasappels erg goed. Maar hoe dan ook; dit is geen haalbare methode om in het levensonderhoud te voorzien. Winkels zijn op vele kilometers afstand en de kleinere bergdorpjes hebben vaak alleen bezorgbusjes en houden een wekelijkse markt om het belangrijkste te bieden.