Home > Onroerendgoed kopen > JURIDISCHE CONTROLES VOOR WONINGEN AAN DE COSTA BLANCA, SPANJE
Spanish mobile
Tel: 626 829 330

JURIDISCHE CONTROLES VOOR WONINGEN AAN DE COSTA BLANCA, SPANJE

Professionele Hulp

Aangezien je koopt in een vreemd land met een ander systeem en taal is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Die kun je krijgen van een A.P.I. makelaar of een Spaanse advocaat. Zij zijn de enige mensen met een vergunning van de overheid om de overdracht uit te voeren in Spanje. Ze bieden graag een complete service aan kopers van onroerend goed aan de Costa Blanca, waaronder het verzorgen van vertalingen, NIE nummers, bankrekeningen en het regelen van de betalingen aan nutsvoorzieningen in aanvulling op overdrachtswerk.

Onroerend goed te koop aan de Costa Blanca

Appartementen te koop aan de Costa Blanca
Villas te koop aan de Costa Blanca

Wettelijke controles

Het controleren van het registeren is essentieel voorafgaand aan de ondertekening van een contract of een eigendomsbewijs. Het resultaat van de zoektocht, de "Nota Simple" kan de volgende punten aangeven:

  • Dat de eigenaar van de woning aan de Costa Blanca is wie hij of zij zegt te zijn. Het gebeurt af en toe dat een woning bijvoorbeeld is geregistreerd op naam van een echtpaar en dat de nabestaande het ter verkoop aanbiedt zonder te realiseren dat de erfenis dient te worden voltooid.

 

  • Dat de woning die te koop wordt aangeboden dezelfde is de woning die is geregistreerd. Het is niet ongebruikelijk dat woning over de jaren zijn aangepast, zoals bijvoorbeeld een kelder die is omgebouwd tot een appartement of het toevoegen van een slaapkamer zonder dat dit in de eigendomsakte is meegenomen. Het is raadzaam om de documentatie zodanig op te stellen dat het volledig bebouwde oppervlakte in de akte is omschreven.

 

  • Dat iedereen zich bewust is van eventuele schulden op het onroerend goed. Het is heel normaal dat er een hypotheek rust om een woning. Met deze informatie kan contact worden opgenomen met de bank om de hypotheek te annuleren vóór het ondertekenen van de eigendomsakte of om ze te informeren wanneer de koper de lening wenst over te nemen. Alle andere schulden zal dan eveneens verschijnen tijdens deze controle en het is belangrijk om deze te identificeren omdat in het Spaans recht deze schulden met het pand worden overgedragen en moeten worden voldaan.

 

  • Wat de bestemmingsplannen (Plan Parcial) van de gemeente (Ayuntamiento) zijn voor het onroerend goed dat wordt verkocht. De meeste woningen die aan de Costa Blanca te koop worden aangeboden staan op een ‘woon’ (Urbano) gezoneerd terrein maar woonboerderijen staan meestal op agrarische (Rustico) grond en af en toe zijn er plannen om die grond te betrekken bij verstedelijkingsplannen (SUP). Elk bestemmingsplan heeft z’n eigen regelgeving die per gemeente verschilt en die bij de afdeling ‘Bouwen’van de gemeente kan worden gecontroleerd. Van oudere woningen kan in het register worden bekeken of het land gekwalificeerd is als het platteland hoewel het misschien al jaren geleden bij de verstedelijkingsplannen is betrokken.

Andere controles

Om een compleet beeld te pand van de woning en om van nutsbedrijven te kunnen veranderen is het belangrijk om kopieën te hebben van de laatste rekeningen. Dat zijn doorgaans die voor elektriciteit, water, het ophalen van vuilnis (basura) en belastingen  (IBI Impuesto Sobre Bienes Inmuebles), gas (soms) en, op sommige plaatsen, eigenaarsbijdrages voor eigenaars van woningen in bungalowcomplexen en appartementencomplexen. Het SUMA lokale belastingkantoor kan een kopie van de meest recente betaalde factuur verzorgen (ze zijn dat wettelijk verplicht). De makelaar moet ook een verklaring overleggen van de complexbeheerder waaruit blijkt wanneer de gemeenschappelijke kosten zijn betaald en of nog openstaande facturen zijn. Dit is nu ook wettelijk verplicht om de koopakte (escritura) te kunnen onderteken.

Volmacht: Wanneer een van beide partijen ondertekent op basis van een volmacht dan moet deze vooraf worden gecontroleerd, voor de afspraak met de notaris, op 1) of het nog geldig is 2) geldig is voor alle benodigde stappen - het kan, bijvoorbeeld, alleen geldig zijn voor de aankoop of verkoop en niet voor het afsluiten van een hypotheek 3) dat het geldig is in Spanje. UK volmachten kunnen worden gebruikt, maar ze moeten ofwel van een Spaanse ambassade zijn of van het consulaat, of van een erkende lijst van notarissen en zijn vertaald door een speciale vertaler (traductor jurado) met een Apostille stempel. Het is meestal beter om een volmacht te bereiden bij een notaris in Spanje, wanneer je daar bent. Dat is niet duur (ongeveer € 70) en maakt het mogelijk dat een familielid of een wettelijke vertegenwoordiger namens een ander handelt. Geef geen algemeen bevoegdheden. Het is veel beter om een te doen die specifiek is voor de aankoop of verkoop van de woning in kwestie.