Home > Jouw zoekatie > MAKELAARS AAN DE COSTA BLANCA, SPANJE
Spanish mobile
Tel: 626 829 330

MAKELAARS AAN DE COSTA BLANCA, SPANJE

Makelaars bevoegd door de Spaanse overheid

Elke Spaanse stad heeft één of twee A.P.I.'s (Agentes de la Propiedad Inmobiliaria) die in feite makelaar of taxateur zijn en die lid zijn van een professioneel college, zoals architecten en advocaten, en universitair geschoold zijn. Ze hebben van de overheid een vergunning gekregen om hun beroep te mogen uitoefenen. Grotere stad of steden zoals Alicante of Valencia, hebben zelfs een A.P.I. opleiding.

A.P.I.'s zijn nog altijd de belangrijkste makelaars in Spanje en ze worden van oudsher door Spaanse kopers die verbaasd zullen zijn wanneer iemand voorstelt om een advocaat in te schakelen om een villa of appartement aan de Costa Blanca te kopen.

Onroerend goed te koop aan de Costa Blanca

Appartementen te koop aan de Costa Blanca
Villas te koop aan de Costa Blanca

De Secundaire Property Market

Een van de voordelen van de E.E.G. is dat de markt in Spanje geliberaliseerd is. Een bijeffect daarvan was dat vastgoedtransacties (maar niet de waarderingen) niet langer verplicht moeten worden uitgevoerd door een A.P.I. makelaar. Daardoor ontwikkelde zich al snel een secundaire, niet-gereglementeerde markt die de reden is voor de veelal slechte publiciteit met betrekking tot Spaans onroerend in het Verenigd Koninkrijk. Boeken of artikelen over het kopen van onroerend goed in Spanje maken meestal geen onderscheid tussen deze grijze markt en de vele goedgekeurde transacties die A.P.I. makelaars worden gedaan.

A.P.I. Makelaars en Advocaten

Het is pas sinds kort dat advocaten een rol spelen in transacties van woningen aan de Costa Blanca. Dit komt met name dankzij de Engels klanten die gewend zijn een woning te kopen of te verkopen met behulp van een advocaat. De advocaat controleert de documentatie op dezelfde wijze en geeft dezelfde garantie als een A.P.I. makelaar. Maar het honorarium van de advocaat is ‘extra’, terwijl de kosten voor de A.P.I.'s is inbegrepen in de prijs van het onroerend goed. Simpel gezegd; een buitenlandse koper die niet bekend is met de taal, of zaken zoals een notaris, registratie, of NIE nummer, moet ofwel een A.P.I. makelaar ofwel een Spaanse advocaat inschakelen. A.P.I. agentschappen zijn eenvoudig te herkennen aan het bord (zie  bovenaan deze pagina) aan de muur van hun kantoren met daarop hun naam of nummer van hun hogeschool. Een volledig overzicht van advocaten in Calpe, en in de naburige steden, kun je hier vinden. De meeste van hen spreken meerdere talen en allemaal staan ze buitenlandse kopers graag bij.

Wie wordt door de A.P.I. makelaar vertegenwoordigd?

Het is duidelijk dat de A.P.I. makelaar aan de Costa Blanca hulp biedt aan beide partijen. De verkoper is gebaat bij een goed georganiseerd marketingplan om z’n woning op de beste manier in de media of het internet te krijgen, en in verschillende talen. Hij krijgt, bovendien, een lijst met gekwalificeerde kopers. De koper profiteert van een uitgebreide lijst met woningen, die dagelijks wordt bijgewerkt, en die zelfs vlak voor vertrek naar Spanje kan worden gecontroleerd. Bekijk ons nieuwste overzicht met woningen aan de Costa Blanca

Een verondersteld conflict over de prijs is niet zo’n groot probleem. De koper en verkoper zijn vrij om een prijs te bepalen zonder inmenging van de makelaar. Deze is meestal blij dat hij op zoek mag naar een prachtig pand aan de Costa Blanca voor een serieuze koper. Bij A.P.I. Miró geven we doorgaans advies over de waarde van een woning, zodra het in ons overzicht wordt opgenomen, maar het is uiteindelijk aan de twee partijen. Bovendien is het eenvoudig om de prijzen, locaties en projecten met soortgelijke villa's en appartementen te vergelijken. Wij bieden een ruime keuze aan woningen en voeren alle noodzakelijke controles uit, hoe ingewikkeld die ook mogen zijn, om ervoor te zorgen dat onze klanten een eenvoudige verkoop hebben.