Home > Onroerendgoed kopen > ONROEREND GOED KOPEN AAN DE COSTA BLANCA
Spanish mobile
Tel: 626 829 330

ONROEREND GOED KOPEN AAN DE COSTA BLANCA

Wat heeft een Spaanse woning te bieden?

Met z’n gegarandeerde zon, open stranden, boulevards en vriendelijke gastvrijheid wordt de Middellandse Zeekust van Spanje ook wel eens het Californië van Europa genoemd.

De waardeverhoging van vastgoed is in Spanje de afgelopen 20 jaar sneller gegaan dan enige andere plek ter wereld (artikel in The Economist) maar de prijzen voor huizen aan de Costa Blanca zijn in de huidige recessie Costa Blanca teruggekeerd naar een meer redelijk niveau. En er is niets eenvoudiger of gemakkelijker dan het vinden van een vlucht naar deze regio. Waar anders kun je een overvloed aan goed geprijsde restaurants met lekker eten en wijn, betrouwbare en redelijk geprijsd lokale handelaren, een relaxte levensstijl, en alle diensten die je in een modern Europees land kunt verwachten om van het leven te genieten, beter kunnen combineren?

Onroerend goed te koop aan de Costa Blanca

Appartementen te koop aan de Costa Blanca
Villas te koop aan de Costa Blanca

Het kopen van Spaans onroerend is als het kopen van een levensstijl die moeilijk te evenaren is. Dus waarom zou je niet zelf ontdekken waarom duizenden bezoekers uit het koude en natte noord-Europa jaarlijks er voor kiezen om onroerend goed te kopen aan de Costa Blanca te kopen om zich er te vestigen?

Waar in Spanje?

Net als elk groot land heeft Spanje verschillende regio's, klimaten en zelfs talen, die het zeer toeristisch maken. Het heeft grote internationale steden zoals Madrid en Barcelona, Pyreneese dorpjes met fijne ski-faciliteiten en kilometers lege stranden aan de Middellandse Zee in het noordelijke deel van de Costa Blanca.

Dit is waar we zijn gevestigd; in Calpe, een levendig stadje aan zee, in het centrum van de noordelijke Costa Blanca en met eenvoudige toegang tot de andere steden in de Costa Blanca of naar het vliegveld van Alicante (80 km via de snelweg). Het imposante bergachtige binnenland is net voor onze deur.

Vanuit het oogpunt van investering heeft onroerend goed in de Costa Blanca z’n ups en downs gehad. Maar uiteindelijk nemen jaarlijks een toenemend aantal mensen uit noord-Europa het besluit om aan de Middellandse Zee te gaan wonen. Daardoor is er regelmatig vraag naar villa's en appartementen in de Costa Blanca. En natuurlijk zijn de inwoners van Madrid altijd al op de hoogte geweest van de Costa Blanca. Historisch gezien kopen zij al langer appartementen en villa’s aan het strand om van de koelere zomerse zeebries te genieten.

Kopen van onroerend goed aan de Costa Blanca

Pas in de jaren ’60 begonnen buitenlanders in grote getalen naar de Costa Blanca te trekken. En het klopt wanneer je zegt dat dat in die tijd een avontuur was vanwege de smalle hobbelige wegen, het ontbreken van telefoons, gevaarlijke Seat 600’s en twijfelachtige eigendomsoverdrachten van grond.

Sinds het nieuwe millennium vind je hier zelfs de nieuwste en meest rustige wegen van Europa, breedband internet op aanvraag, overal dekking voor de mobiele telefoon, internationale luchthavens, perfecte stranden en alle moderne gemakken geïnstalleerd men zich kan wensen tegen een goede prijs en met vriendelijke en goedkope service. Eigendomsaktes werken nu ook beter en een gegarandeerd en gestroomlijnd systeem om vastgoed te kopen aan de Costa Blanca loopt tegenwoordig via de notaris en het registerkantoor waarvan je in elke stad weet één kunt vinden.

Eigendomsakte veiligheid voor vastgoed aan de Costa Blanca

De notaris is een speciale advocaat die tevens een vertegenwoordiger van de Spaanse regering is. Hij / zij leest en is getuige van de ondertekening van jouw eigendomsakte. Zij controleren de identiteit van de kopers en verkopers, informeren de kopers of er geen schulden op het onroerend goed zijn en controleren of de verkopers betaald zijn. Pas wanneer iedereen akkoord is zullen zij, en beide partijen, de koopakte (escritura de Compraventa) ondertekenen. Je betaalt pas voor je woning na de ondertekening van deze akte en je advocaat of  A.P.I. agent  zal tegen die tijd de controles van de notaris nogmaals hebben nagelopen om ervoor te zorgen dat de woning vrij is van schulden. Het is een eenvoudige procedure.

Het vinden van je villa of appartement aan de Costa Blanca

Zodra je een budget hebt moet je er rekening mee houden dat je ongeveer 9-10% extra nodig hebt om alle extra kosten af te dekken. Wanneer je met een hypotheek koopt zul deze voldoende moeten zijn om de eerste betaling (tegenwoordig meestal 50% van de koopsom) te dekken en je moet in staat zijn om eenvoudig aan de maandelijkse betalingen te voldoen.

Net als overal krijgt je waar je voor betaalt. Maar alle woningen bieden hier het heerlijke klimaat waardoor je meer tijd buiten zult besteden. Je doet er goed aan om een website zoals  www.costa-blanca-onroerend-goed.com voor aankomst in Spanje te controleren om een lijst met woningen samenstellen die je wilt bezoeken om zo het maximale uit je bezichtigingstijd te halen.

Bekijken van onroerend goed aan de Costa Blanca

Fysieke controles: De meeste villa’s aan de Costa Blanca zijn solide gebouwd maar om extra zeker te zijn; 1) kijk of er geen grote scheuren zijn die bewegen, 2) kijk of er geen ongebruikelijke luchtvochtigheid is, 3), kijk of deze niet is gelegen in of in de buurt van de bodem van een (op de moment) droge vallei. Het is ook nuttig wanneer je checkt of het terras niet op het noorden ligt want het is erg fijn om tijdens de winter de zon te kunnen vangen. Klik hier voor meer informatie over onderzoeken en taxaties

Wettelijke Controles: Deze worden door je A.P.I. makelaar gedaan (de enige met vergunning van de overheid die in Spanje) of door een Spaanse advocaat en beiden zijn even bereid om de nodige contracten op te stellen, het opzetten van bankrekeningen, het vertalen, begeleiden van je NIE aantallen, afspraken te maken met de notaris en de facturen op jouw naam te zetten.

Dat is het, min of meer. Dus neem een paar voorzorgsmaatregelen om ongecompliceerd te kunnen genieten van een probleemloze aankoop en het best te halen uit je nieuwe Spaanse thuis!