Home > Onroerendgoed kopen > SPAANSE HYPOTHEKEN
Spanish mobile
Tel: 626 829 330

SPAANSE HYPOTHEKEN

Is het beter een Spaanse hypotheek te verkiezen boven één in mijn eigen land?

Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten op je potentiële Spaanse woning is het meestal beter om dat te doen bij een lokale Spaanse bank. Als alternatief kun je een hypotheek neemt in je eigen land om de financiering voor je Spaanse aankoop rond te maken. Rentes in Spanje worden elke 6 maanden, or jaarlijks, herzien middels een eenvoudige set-up procedure en snelle taxaties.

Spaanse Rentetarieven

In de pre-E.E.C dagen, en vóór de invoering van de euro, waren Spaanse investeerders gewend aan het ontvangen van een hoog rendement op hun deposito's wanneer de Peseta in waarde daalde en de koopkracht afnam vanwege de inflatie. Echter, met de strenge controles van de Europese Centrale Bank controle en een stabiele euro, is de rente drastisch gedaald van haar pieken naar het huidige tarief van rond de 2%. Met een inflatie van 2% is het bieden van hypothecaire leningen aan buitenlanders een business geworden, met een jaarlijkse variabele hypotheekrente van rond de 5%.

Onroerend goed te koop aan de Costa Blanca

Appartementen te koop aan de Costa Blanca
Villas to koop aan de Costa Blanca

Een record aantal nieuwe bankkantoren zijn de afgelopen 5 jaar geopend in steden aan de Costa Blanca. Alle grote Spaanse banken zijn vertegenwoordigd en veel van de regionale banken en spaarbanken (Cajas de Ahorro) hebben eveneens filialen geopend nadat ze hun klanten naar de kust waren gevolgd. De sterke concurrentie heeft de rentemarge die zij in rekening brengen over de Euribor (European Interbank Offered Rate) verlaagd, zodat hypotheken vandaag de dag (2013) verkregen kunnen worden tegen ongeveer 5 – 5.5% rente.

 

Hoeveel kan een buitenlandse koper lenen?

Op dit moment is het maximale voor niet-ingezetenen aan de aan de Costa Blanca bij de meeste banken 50% van de waarde van het onroerend goed. Een aanbetaling van tussen de € 300 - € 500 is noodzakelijk om een taxateur het pand te laten bezoeken om metingen uit te voeren en foto’s te nemen en om de documentatie voor de makelaar te verzamelen. Een formeel bod volgt daarna na ongeveer 2 weken. Dit zou, met betrekking tot de rente, aflossingsperiode, opening en maandelijkse aflossing hetzelfde moeten zijn als bij de eerste berekening.

De hypotheek goedkeuringsprocedure

Wanneer je de bank voor het eerst bezoekt moet je informatie kunnen verstrekken over de toekomstige woning, de prijs en de locatie. Zij kunnen daarmee een eerste berekening maken en een indicatie geven van de hypotheekrente, provisie, het aantal jaren looptijd en de maandelijkse aflossing. Ze zullen je ook informeren over de herzieningsdatum voor de rente. Die is meestal elke 6 maanden of eens per jaar. Ongeveer 95% van de Spaanse hypotheken heeft een variabele rente, berekend op basis van een percentage boven de EURIBOR basisrente. Vaste hypotheekrente zijn niet populair vanwege hun hoge renteaflossing.

Spaanse banken accepteren een bewijs van inkomsten uit het VK (P60, gecontroleerd Company Accounts, pensioenafschriften) of uit andere EEG landen. De informatie kan per fax naar hen worden verzonden en de procedure wordt verder vergemakkelijkt door het openen van een rekening nadat je een NIE nummer (buitenlander fiscaal nummer) hebt aangevraagd. Fondsen kunnen naar dit nieuwe account worden overgeboekt als vergoeding voor de waardevaststelling waarna de formele hypotheekofferte zal volgen.

De hypotheekakte

De bankdirecteur zal bij de ondertekening van de koopakte voor de woning bij de notaris aanwezig zijn. Daarna wordt onmiddellijk de hypotheekakte getekend en zal de betaling aan de verkoper worden gedaan. De hypotheekakte is in het Spaans en zal op het notariskantoor mondeling worden vertaald door een beëdigde vertaler. Dit is doorgaans de A.P.I. agent of een advocaat, hoewel de bank eerder alle voorwaarden zal hebben uitgelegd aan de kredietnemer. De hypotheekakte zal op hetzelfde moment, en op dezelfde manier als de koopakte, naar het kadaster worden verzonden.

Spaanse hypotheek kosten

Spaanse hypotheekkosten omvatten; 1) opstellingskosten van 1-1,5%, 2) een vroege opzeg-vergoeding van 1%, 3) een taxatievergoeding van tussen de € 300 - € 500, 4) notaris en kadasterkosten van respectievelijk ongeveer € 600 en € 500. De banken en spaarbanken eisen ook tenminste een brandverzekering maar raden aan om meer te verzekeren.